dimecres, 6 d’abril del 2016

Raquel García-Tomás. liquid:speeches



Inauguració: dissabte 10 d’abril de 2016, 18:00 hores

L’Auditori
Foyer Sala 2

Accés gratuït amb l’entrada dels concerts de Sala 2 i Sala 3


 

 

 

Presentació

Per Serafín Álvarez


La instal·lació liquid:speeches, de Raquel García-Tomás, és un fals documental sobre Kruppa Vänsk (interpretada per Marta Valero), una artista fictícia de procedència geogràfica desconeguda. Propera al moviment Fluxus, l'obra de Kruppa Vänsk comprèn nombroses disciplines artístiques, incloent-hi dansa, performance, poesia sonora, música, pintura, vídeo...




El documental —una entrevista amb l'artista seguida de liquid:speeches, la seva (fictícia) obra mestra— empra un idioma desconegut. Tot i així és possible desxifrar alguns elements: l'obsessió de l'artista pel número cinc, la importància simbòlica de l'aigua, la rellevància de la veu en el seu treball i el seu caràcter extravertit i histriònic. A liquid:speeches destaca l'ús de la veu i de les seves qualitats acústiques mitjançant construccions vocàliques no semàntiques en una experimentació formal pròpia de determinats moviments avantguardistes com el futurisme, el lletrisme o el dadaisme, en combinació amb la potent gestualitat del cos de l'artista, un cos parlant.

A més de construir aquesta identitat fictícia, mitjançant l'ús del format de fals documental García-Tomás posa de manifest, amb una cuidada atenció a diversos codis cinematogràfics dels documentals de l'època —i certs tocs d'humor afegits que evidencien la seva falsedat—, el funcionament de determinades polítiques de la veritat en la imatge: la veritat es construeix, un documental no representa una veritat preexistent sinó que més aviat la produeix i, per tant, no és menys veritable un fals documental que un documental considerat com a autèntic. García-Tomás produeix una ficció, la documenta i la presenta com a veritable al mateix temps que qüestiona la seva veracitat, i ho fa mitjançant un retrat que remet a una sèrie de pràctiques artístiques que en nombroses ocasions han estat considerades com a bromes. Però ja ho diu el refrany, “entre broma y broma la verdad asoma.”


© Serafín Álvarez 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada